Narkotik suçlarla mücadelede son derece önemli bir güzergâh olan “Balkan Rotası” üzerinde yer alan ülkemiz; gerek Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin kaçakçılığında gerekse de Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve ara kimyasallar kaçakçılığında transit ve hedef bir ülkedir. Böylesine önemli bir coğrafyada çalışmalarını sürdüren güvenlik güçlerimizce bir insanlık suçu olan uyuşturucu ile tüm dünya çocuklarını kendi çocuklarımız olarak gören bir anlayışla, örnek bir mücadele sergilenmektedir. Özellikle son yıllarda kaydedilen yapısal gelişmeler ve birimlerimizce gerçekleştirilen başarılı operasyonlar toplumumuzca takdirle karşılanmaktadır.
Ulusal sınırların ötesinde uluslararası platformlarda da ülkemizin narkotik suçlarla mücadeledeki başarısı diğer ülkelerce dile getirilmekle birlikte, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından periyodik olarak yayınlanan Uyuşturucu Raporları’nda Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele alanındaki bölgesel liderliğine her fırsatta vurgu yapılmaktadır. Başkanlığımız, uyuşturucu ile mücadele konusunda sahip olduğu bilgi ve deneyimi sadece bu alanda mücadele eden diğer ulusal birimlere sunmakla yetinmemekte, aynı zamanda ülkemizle ikili güvenlik işbirliği anlaşmasına sahip uluslararası örgütler, ülkeler ve bölge ülkelerinin kanun uygulayıcı birimleriyle de paylaşmaktadır.
Uluslararası bir sorun olan uyuşturucu ve uyarıcı madde kaçakçılığı ile mücadelede, kanun uygulayıcı birimler arasında ikili/çok taraflı işbirliği ve bilgi değişimine ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslararası işbirliği organize suç gruplarının tüm üyelerinin deşifre edilebilmesi anlamında büyük öneme sahiptir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kaçakçılığında hem transit hem de hedef ülke olan ülkemiz, üretim ve tüketim bölgelerinde yer alan ülkelerle işbirliğini geliştirerek organizasyonların faaliyetlerine son vermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda, narkotik suçlarla mücadelede karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik önlemler alınması ve mevcut önlemlerin arttırılması amacıyla toplantı, seminer, eğitim programları ve çalıştaylar gerçekleştirilmiş ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca düzenlenen bu faaliyetlere katılım sağlanmıştır.
NEA tarafından, gerek ülkemizle ikili güvenlik işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin, gerekse de ülkemizin üyesi/tarafı olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlara üye ülkelerin kanun uygulayıcı birimlerine yönelik eğitim programları gerçekleştirilmekle birlikte mevcut işbirliğinin daha da öteye götürülmesi, bu alanda yürütülen uluslararası mücadelenin artarak devam etmesi amacıyla ikili ya da çoklu düzeyde eğitim programları düzenlenmektedir.
© 2021 Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı